Jdi na obsah Jdi na menu
 


Psí kuchařka

24. 1. 2008

Masová pochoutka s kvasnicemi:
 
Rozemletá nebo nadrobno nasekaná játra, případně mleté maso a zeleninu promícháte s vejcem, strouhankou a lžící nebo rukou naděláte bochánky, které položíte na plech s pečícím papírem. V troubě pečete  kolem 100° asi hodinu. Nenechte to vysušit až do ztvrdnutí. V případě, že je to moc tvrdé, vložte to vychlazené do igelitového pytlíku a nechte chvíli změknout v lednici. 

Maso s přílohou a zeleninou:

Libové kuřecí, králičí, krůtí, hovězí nebo jehněčí maso uvaříme v tlakovém hrnci, vyjmeme a nakrájíme na malé kousky. Horkým vývarem spaříme vločky, případně chvilku necháme povařit. Maso a vločky smícháme s jemně nastrouhanou zeleninou. Jako přílohu lze dávat rýži, bramborovou kaši (oproti dřívějšku, kdy se soudilo, že pes není schopen brambory strávit, se nyní naopak kaše doporučuje zejména pro pejsky s trávicími problémy), jáhly, ječný šrot, rýži, těstoviny.

Rybí rizoto:

Vykuchanou rybu i s hlavou a mrkví uvaříme v neosolené vodě. Rybu i mrkev vyjmeme z vody, vodu přecedíme a uvaříme v ní rýži. Zatím rybu zbavíme kostí, obereme i maso z rybí hlavy. Mrkev nakrájíme na kostičky a vše vmícháme do uvařené rýže.

Rybí sulc nebo tlačenka:

Uvaříme 4 vepřové nožičky v menším množství vody. V jiném hrnci uvaříme vykuchanou rybu s mrkví. Rybu zbavíme kostí, mrkev nakrájíme na kolečka. Rybí maso a kolečka mrkve naklademe do pekáče nebo mísy a zalijeme vodou z vepřových nožiček. Podle potřeby můžeme do vody přidat rozpuštěnou želatinu. Necháme vychladnout a ztuhnout. Pokud hmotu místo do pekáče naplníme do umělých silných střev, po ztuhnutí krájíme jako tlačenku.

Vnitřnosti a kuřecí krky:
 
Kuřecí krky nebo vnitřnosti rozvaříme v tlakovém hrnci tak, abychom drobné kostičky mohli rozemnout mezi prsty. Ve vývaru uvaříme těstoviny a zeleninu. Vše smícháme dohromady.
Větší množství kostí z kuřecích krků by mohlo způsobit trávicí potíže, dáváme proto jen v omezeném množství a občas. Z vnitřností vynecháme slezinu, po které pejsci mívají průjem. Nejvhodnější jsou srdce a žaludky. Játra a ledvinky nepodáváme příliš často, soustřeďují škodlivé látky z těla zvířete. Ledvinky je potřeba důkladně propírat, aby se z nich uvolnila zadržená moč.
 
Sardinková pomazánka:

Sardinky i s olejem rozetřeme s tvarohem, případně jogurtem a namažeme na kousky grahamového chleba nebo rohlíku.
 
Masové kuličky:

Maso uvaříme a  rozemeleme, případně jemně nasekáme, smícháme s vařeným žloutkem a troškou másla, aby to drželo pohromadě a tvoříme menší kuličky. Tento pokrm můžeme servírovat již štěňatům od 4. týdne.

Psí sekaná:
 
1 kg mletého hovězího, vepřového nebo krůtího masa smícháme se strouhanou mrkví, celerem a petrželí, spařenými ovesnými vločkami a jedním sáčkem uvařené rýže a pečeme ve vymazaném pekáčku.
 
Tvaroh s medem a piškoty:

Tvaroh rozetřeme s mlékem a medem. Do směsi můžeme přidat dětské piškoty.

Ovocná pochoutka:

Nakrájíme banány, jablka, kiwi, jahody či jiné druhy ovoce a smísíme v misce. Vynecháme hroznové víno a avokádo, někteří psi mají problém i s meruňkami, broskvemi či hruškami. Lze přidat i nastrouhanou mrkvičku. Záleží na chuti jednotlivých pejsků, někteří preferují jablka, jiní borůvky, další angrešty či něco jiného. Ovoce zařaďte do jídelníčku psa tak, aby ho trávil samostatně, nejméně 2 hodiny před nebo po podávání jiné stravy, nepodávejte ho s jinou potravou, aby v útrobách psa nekvasilo a nehnilo.
 
Palačinky:

Z vajec, mléka a mouky připravíme běžné těsto, ze kterého upečeme palačinky. Plníme tvarohem, sýrem, nebo masovou směsí se zeleninou. Nakrájíme na kousky a vlažné podáváme.
 
Psí suchary I.:

Rozmixujte syrová játra, smíchejte je s ovesnými vločkami a nechte je sušit v troubě na pečícím papíru.

Psí suchary II.:

Uvařte hovězí srdce, nadrobno nakrájejte a sušte v troubě.

Psí suchary III.:

Nakrájejte kostku tvrdého tvarohu na kostičky, přidejte nastrouhanou mrkev a najemno nasekanou petržel, vejce, máslo. Vše namixujte a přidejte kukuřičnou nebo hrubozrnnou mouku. Těsto vyválejte a vykrajujte tvořítky, v troubě pečte jako vánoční cukroví.

Psí dort I:

Uvařte silný vývar z vepřových nožiček, do dortové formy vložte vařené kousky masa, spařené vločky či hrudky  a celé zalijte vývarem a nechejte ztuhnout. Pokud by to neztuhlo. Místo vývaru z nožiček lze uvařit želatinu. Dort může ozdobit sušenými rybičkami, psími bonbóny, případně psími suchary či kousky masa.
 
Psí dort II:

Povařte kuřecí maso a rýži pěkně nahusto,  přidejte strouhanou mrkev. Smíchejte s želatinovým vývarem a dejte do formy. Navrch ozdobte věnečkem z kousků hovězího masa.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA